20191007

Kyushu, het eiland dat ten zuiden van het grotere eiland Honshu ligt. Het is gescheiden van het aziatoische continent door de straat van Korea. We zijn hier in de stad die van alle grote Japanse stedden het dichtst van Korea is gelegen. de Europeanen kwamen hier voor het eerst aan land. Er is nog altijd een invloed merkbaar van bvb Nederlandse banden die ooit werden gesmeed met de toenmalige Shogun.

Landschappelijk zijn er naast de grotere steden zoals Hakata/ Fukuoka, Kumamoto en vooral het industriële Kitakyushu veel interessante plaatsen. Het is een vulkanisch vrij actief landsgedeelte dat van de geothermische activiteit ook wel een beetje zijn handelsmerk heeft gemaakt. Warmwaterbronnen zijn er zowat overal te vinden. In de baai van Kujuku Shima ( 99 eilanden) zijn parels en oesters de trekpleiser. Nagasaki is net als Hiroshima een trekpleister omwille van zijn catastrofe in WW2, drie dagen na Hiroshima.
Fukuoka kende een fusie met Hakata en dat blijft zo een beetje bestaan en ook voor de toerist voor de onnodige verwarring zorgen. Fukuoka is de naam van de fusiestad gebleven, maar alle transport gebeurt via ‘Hakata’ en wordt dus ook zo vermeld. Je moet het maar weten.

Weer veel tempels, maar ook enorme winkelcentra waar alle grotere merken hun shops hebben. De plek heeft zelfs een eigen naam en heet Canal City. We zijn er ook op een wat vreemd kinder’paradijs’ gebotst die heel veel weg heeft van een Pachinko plek. Hetzelfde kabaal en veel soorten slotmachines waar je als kind met de nodige jetons al wat ervaring kan opdoen voor later. Ethisch, we vragen het ons af.

De Nara rivier mondt hier uit in zee en Fukuoka is bij uitstek een havenstad en meteen de grootste stad van Kyushu. Weeral een massa mensen. van waar blijven ze die halen. Opvallend is tijdens onze reis door Japan dat zo veel mensen gekleed lopen in wit en zwart. Kledingzaken die hier witten hemden en zwarte broeken verkopen moeten gouden zaken doen. Zoals elke stad met een reputatie heeft Fukuoka een eetcultuur. Hier is vooral de Ramen bekend. Je kan die proeven in meerdere plaatsen in de omgeving van het station, maar morgen proberen wij dit aan de oever van de rivier aan de talrijke eetstandjes die een folklore vormen in deze stad. Morgen dus meer daarover.

En dan is er nog iets wat van onze lever moet. Overal waar we komen krijgen we plastiekzakjes toegestopt. Iets wat al verpakt is moet dan nog in een plastiek zakje om mee te nemen. Waar het kan weigeren wij dit ook. dan krijg je ook wel verbaade blikken. Een uitzondering begrijpt waarom wij dit doen maar de berg pastiek moet in Japan enorm hoog zijn. Aan heel wat handelszaken , hotels edm. zien er plaatsen waar je gewoon plastiekzakken kan plukken, gratis.

Vuilbakken zijn er niet zo veel je moet ze een beetje zoeken en weten te vinden. Maar iedereen loopt met zijn vuilnis in een plastiek zakje tot hij een vuilbak tegenkomt. Geen vuil op straat, proper. Overal zie je mensen met borstel en blik. Wanneer je de zaak sluit, dan veeg je ook voor eigen deur en dat doe je niet alleen ’s avonds maar ook gedurende de dag. Veegploegen zijn er overal. In de stations lopen de ganse dag mensen rond die overal vegen en opruimen. De stations zijn dan ook kraaknet. Wie betaalt die allemaal? Nu ja , het stimuleert de reizigers dan ook van niet achteloos van alles te laten rondslingeren. Alle foto’s zijn ook binnen het half uur genomen, je moet echt niet zoeken naar mensen die aan het opkuisen zijn.

De winkels en grotere ketens hebben hier allemaal hun plek in supergrote gebouwen, maar overal , tot in de kleinste dorpen vind je een Family Mart, een Lawson of een Seven Eleven en dat moeten zowat de ketens zijn met het meeste aantal verdeelpunten in heel Japan.

A Lawson distribution point, wherever you are in Japan
Or a Seven Eleven + ATM as well
And last but not least a Family Mart, the ultimate convenience store
Warning sign, don’t mess up
Brooms free to use, whenever
Distribution of plastic bags
Keeping the streets clean
Dust bins
Cleaning in a shopping mall
Getting rid off plastic bags
Entrance of Hakata Station
Buildings with greens
Buildings advertising
And a clean façade
It’s a universtity city as well!
And we met Little Red Riding Hood on a graffity wall
Halloween is coming
And they are putting in the Christmas lights in the trees as well.
The Canal City Mall
Impressive amount of shops on the left and the right
The entrance of the mall
The children’s ‘pachinko’ shop!
Kid’s paradise? We wonder!?!

Doe mee met de conversatie

1 reactie

  1. Er is blijkbaar toch ook tamelijk veel Amerikaanse invloed . Vb Seven Eleven winkels. En de reclameborden. We leren veel bij.

    Like

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak je eigen website aan bij WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: