20191009

We verplaatsen ons in functie van de wereldbeker richting Oita. Meer bepaald logeren we in Beppu. Oita is de hoofdplaats van de gelijknamige prefectuur en is van alle tornooisteden een kleinere plek met een half miljoen inwoners. Hoe ze het voor mekaar hebben gekregen om naast al die grote miljoenensteden ook een groot deel van de koek binnen te rijven is een vraag die velen zich stellen, maar voor de toerist/supporter zal het worst wezen. Het is een ideale kans om is buiten de grootsteden te geraken. Oita slaagde er in om 5 matchen binnen te halen waaronder 2 kwart finales.

Redelijk makkelijk om met het openbaar vervoer te bereiken. Het is wel al vlug een paar uurtjes treinen, maar je rijdt weeral door een afwisselend landschap met industrie, landelijke dorpjes en bergland. Veel groetere percelen met rijstteelt hier in deze streek. En we zijn ook door Usa gereden. Een knipoog naar USA zijn ze niet vergeten. Hoog in de bergen staat geblokletterd U S A zoals dat ook in Hollywood staat. Het embleem van Usa is een gestileerde tempel (rood) met in de linkerbovenhoek een blauw stuk met witte sterren en daaronder een witte hoek met rode golvende lijntjes, doet direct aan de stars en stripes denken.

Beppu is bekend voor zijn warmwaterbronnen. Elk hotel dat zichzelf respecteert heeft dan ook een Onsen. We laten dit even voorbijgaan en zullen morgen het warmwatergebied bezoeken. Overmorgen laten we ons toch helemaal onderdompelen in de Onsen cultuur in Kurokawa Onsen. 

Het vervoer voor de supporters is weeral prima geregeld . Hoewel Beppu een eind van het stadion is verwijderd zijn er shuttle bussen die ons op een kwartiertje van het stadion brengen. Er stond al een grote rij wachtende aan te schuiven , maar alles verliep soepel en redelijk snel. Hert stadion ligt te midden van een weelde van groen en beschikt over een volledige overkapping. 40.000 supporters kunnen er in en vandaag zullen het merendeel Wales supporters zijn. Hoewel Fiji supporters zijn er ook : Bula!!

De wedstrijd is hevig begonnen voor Fiji die al onmiddellijk twee tries scoren. Tijd om wakker te worden voor Wales dat zich moet tonen want ze mogen niet vergeten dat Fiji zo’n beetje hun zwarte beest was en mogelijk nog steeds is. Wales kwalificeert zich ten slotte voor de kwartfinales.

Naast ons zit een Japans koppel. De man heeft ooit nog in de scrum gestaan als nummer 3, maar dat is 40 jaar geleden. Hij is geweldig nerveus want voor hem is dit de eerste keer na jaren dat hij een internationale professionele rugbywedstrijd live meemaakt. Hij praat een beetje Engels, maar we begrijpen mekaar. Belgium! Dat kent hij , chocolate, very good. De man verschiet zich een bult als we wat mignonettes opdiepen en van dan af kan het niet meer stuk. Zij halen van alles boven wat eetbaar is en laten ons mee proeven van hun kleine snacks: vis spiesjes, wasabi nootjes, japanse chocolaadjes,… . Tussendoor commentaar op het spel van vandaag. Geboeid en een beetje trillend zit de man de match te volgen. Verbaast zich over de snelheid waarmee het spel vandaag gespeeld wordt en de kracht bij iedereen tackle of worp. Nee 40 jaar geleden was het allemaal anders. 

Op het einde van de wedstrijd geven we nog ons visitekaartje mee en met een dikke knuffel nemen we afscheid. Mevrouw stopt ons nog een warmtefolie toe, voor het geval dat we ooit nog moesten koud hebben. We krijgen het er vanzelf warm van.

De terugweg verloopt even vlot als de heenreis. De ene bus na de andere pikt supporters op en brengt ze weer naar hun vertrekplaats. Iedereen is van het stadion weg tegen 10.30 uur. Knap! Kunnen wij dat ook?

On our way to Beppu (Oita), along the seaside
Harvesting a ricefield
If you can find it in the distance , you see USA
Rice crops drying in the sun
We’re in Beppu, city of the hot springs
And the cherry blossoms
Supporters queing for the shuttle buses
Wales supporters hiding an England fan
First we had Fiji
Then we had Wales
Man of the Match Semi Radradra (11)
Men out of the Match: French trying uneffectively to start a wave
Meet our new friends, he used to be a nr 3

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak je eigen website aan bij WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: