20191011

We reizen opnieuw landinwaarts. Dit keer niet met de trein maar met de bus: de Kyushu Odan Bus die de oude weg van Fukuoka verbindt met Beppu waar een ferry de verbinding met Hiroshima waarborgt. De weg bestaat al honderden jaren en loopt door het Aso-Kuju nationaal Park. De route haalt onderweg een hoogte van 1300 meter en loopt grotendeels door een bebost gebied. Mooie vergezichten zijn af en toe te zien en hier en daar is ook een stop ingelast voor een tiental minuten.

We volgen de weg tot we in Kurokawa Onsen zijn. Kurokawa is een zeer aantrekkelijk gebied met warmwaterbaden gebleven en ziet er helemaal niet toeristisch uit, omdat het zijn eigenheid heeft behouden. De houten huizen, de stenen trappen en de stromende rivier zijn gebleven. Warm water genoeg en dan kan je binnen of buiten , publiek of privé zo’n bad nemen zoveel je wil. De typisch Japanse hotels bieden je ook een Japans ontbijt en avondmaal aan. Het avondmaal is meestal het visitekaartje van zo’n Ryokan. Meestal serveren ze een 10 tal schoteltjes die ze dan de Kaiseki Ryori heten. Vanavond kregen we meer dan 10 schoteltjes en van de presentatie mogen jullie meegenieten. De smaak kunnen we helaas niet meegeven, maar het was lekker. Mogelijks is dit ons laatste zuiver Japans diner en volgt er morgenochtend een full Japan ontbijt.

Wij zijn voor de nacht in Hanamura en beschikken weer over een ruime kamer volledig in tatami. In het midden staat een laag tafeltje met twee stoelen, eigenlijk een leuning met een kussen om op te zitten. De badkamer kent enkel een wastafel want aansluitend is er een doucheplaats ( met stoeltje) waar je een spoelbeurt of wasbeurt kan nemen voor je je privé warmwaterbad induikt. Een beetje te warm binnen. Geen nood buiten heb je nog zo’n warmwaterbad te bereiken via een schuifdeur. Het sauna effect is al duidelijk na een kwartiertje soppen. Een kwartier later zit je nog te zweten. In de kamer zijn weer de nodige Yukata voorzien waarmee je relax in je kamer kan rondlopen, maar ook daarbuiten zolang het maar binnen het terrein van het hotel is. Bovenop je Yukata kan je ook een Haori of Hanten dragen voor wanneer je het koud zou hebben.

Het schoenenritueel moet je ook respecteren. Schoenen laat je achter aan de deur. Vanaf hier draag je slippers en op de tatami ben je op blote voeten

The Beppu ferry for Hiroshima
On our way to the Kyushi mountains
The city of Yufuin on a high level platteau
The Hanamura village
Collector and distribution of the hot water (95°C)
Hot water pipes running all the way through the village
A natural phenomena = A shrine
Foot bath along the street
Rice field ready for harvesting
Hotel entrance
The river running through the village, cooling off the hot water
Another collector and distribution point
And a beautiful butterfly as well
An elderly home
Every hotel has it’s pond with Koi
In full dress on the tatami
garden lights at dusk
Our private dinner room
9 different dishes for starters, appetizers, hot pot, sashimi, monkey dish,…
Presenting the appetizers
The hot pot, just let it boil for 5 minutes
Olives, tomato, broccoli, aubergine, shiitake
Inevitable rice, fish soup , grilled fish and pickled vegetables
And dessert

Doe mee met de conversatie

5 reacties

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak je eigen website aan bij WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: