20191013

Vroeg opgestaan vandaag want we moeten om 7 uur bij de tandarts zijn. Taxi in om 6.30 uur en ter plekke een kwartier later. De ‘clinic’ is al druk bezig. 3 tandartsen zijn bezig met hun klant. Om klop 7 uur is het Mie haar beurt. Via een draagbaar vertaaltoestel kunnen we alles wat ons in het Japans wordt vertelt perfect begrijpen. De tandresten die Mie heeft meegebracht worden door de tandarts beoordeelt als ‘memorandum’, ook verstaanbaar dus. De man doet zijn best en kent duidelijk zijn vak. Een uur later 8 uur staan we aan de balie om onze rekening te betalen. Mie heeft een souveniertje uit Japan en kan ze weer gewoon lachen. Zondag 13 oktober. Nieuwe tand geplaatst tussen 7 en 8 uur ’s morgens ergens in Fukuoka. Prijs 165 Euro, hallo!? En om 8.45 aan het ontbijt in het hotel, want de tandartspraktijk waar ondertussen reeds 4 artsen aan het werk waren heeft voor ons een taxi geregeld. Efficiëntie, hier moeten ze het niet leren. En als toerist kon het ons op geen betere plek overkomen denken we. Japan ‘Chapeau’.

Inpakken en wegwezen naar ons eindbestemming in Kyushu: Kumamoto waar we morgen het vliegtuig terug nemen naar Tokyo. De vliegtuigen doen het weer na de tyfoon. Luchtverkeer lag een hele dag stil en de bullet treinen vanuit en naar Tokyo bleven ook binnen, maar alles lijkt weer normaal te worden. We hebben geluk in Kumamoto, weeral. Het hotel ligt op een paar honderd meter van een World Cup fanzone. Wie niet weet wat dit is: een fanzone is een plek waar mensen kunnen afspreken die samen naar een wedstrijd gaan kijken of die samen de wedstrijd kunnen volgen op een groot scherm. De fanzones zijn tot nu toe goed bevolkt geweest op alle plaatsen in Japan. Vanuit de fanzone zijn deze keer bussen ingelegd die ons tot op een kilometer van het stadion zullen brengen. Leuke wandeling tussen horden Wales supporters, hier en daar ook een fan van Uruguay.

Voor de wedstrijd wordt een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers van de tyfoon Hagibis. Materieel en menselijk is er veel schade. Nog nooit heeft Japan een dergelijke tyfoon meegemaakt. Het gebied dat te lijden had onder zware regenval en waar veel schade was is zo groot als een gebied tussen Cornwall en Schotland. De minuut stilte is imponerend.  Wales heeft een ploeg opgesteld met enkele vaste waarden , maar ook heel wat spelers die gewoonlijk niet bij het startelftal horen. Veel jongere spelers. Dat zie je ook aan de wedstrijd. Het is wat zoeken voor Wales. De steun voor de aanvallers is er niet altijd, de passen komen niet zuiver aan. Uruguay doet zijn best als amateurploeg tegen professionals en slaagt er in om tegen halfwedstrijd met 7-6 gelijke tred te houden. Voor ons is het intussen duidelijk dat Uruguay zijn wedstrijd tegen Fiji niet heeft gestolen. Ze spelen snel en zijn goed in de verdediging. Wales blijft nog wat fouten maken in de tweede helft maar komt langzaam  boven water. Ze scoren nog 4 maal, zij het dan met de laatste try in overtime. Wales is verdient eindwinnaar in zijn pool en mag aantreden tegen Frankrijk. De andere kwartfinale wordt Engeland tegen Australië

Ondertussen wordt de wedstrijd Japan vs Schotland gespeeld. Wie wint gaat door naar de kwartfinales. Veel rugbyfans spreken zich niet uit over een eventuele winnaar. Schotland mag winnen , maar iedereen gunt het Japan. Zij waren tot nu toe aanwezig op alle wereldbekers en raakten nog nooit verder dan de pool-wedstrijden. Japan blijft op voorsprong en ondanks de grote druk van Schotland dat nadert op 1 try op tien minuten van het einde, houdt Japan stand. Het is ze door iedereen gegund. Ze versloegen twee rugbynaties :Ierland en Schotland en we mochten het land ervaren als een fantastisch gastland. Japan speelt tegen Zuid Afrika in de kwartfinales, Ierland speelt tegen Nieuw Zeeland. 

De terugweg naar het hotel verloopt weeral vlot. We kunnen met een gerust hart naar bed, want alle luchtverkeer is terug normaal.

Dr and happy patient
There is a disneyworld in the neighbourhood
The entrance of a fanzone at Kumamoto
Schoolkids performing at the fanzone
A Welsh gathering
He’s got the beer, the brains, a tummy and a very loud voice
The dress up has started
Look people we know!
Even dandelions are Wales supporters
Kumamoto stadium
Told you, he had a loud voice
a kick from Leigh Halfpenny
and a Welsh try

Doe mee met de conversatie

2 reacties

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak je eigen website aan bij WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: